خون‌های مقدس در سنگفرش‌های تنکابن: روایت قیام تاریخی ۲۳ مرداد ۱۳۵۷ تنکابن  
×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

 

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی تنکابن ۲۴، قیام با بازداشت حجت‌الاسلام محمدتقی عبدوست آغاز شد؛ روحانی مبارزی که سحرگاه ۲۳ مرداد در خانه‌اش دستگیر شد. همزمان با بسته شدن درهای مسجد، حجت‌الاسلام عبدالوهاب مؤمنی در مسجد ولمرز (جامع) با سخنرانی آتشین، مردم را به قیام فرا خواند. خبر بازداشت عبدوست مانند بمب در شهر پیچید و ۵۰۰ نمازگزار خشمگین را به خیابان‌ها کشاند.

اسناد افشاشده ساواک پرده از ابعاد فاجعه برداشت:

تعداد نفرات تظاهرکنندگان: ۸۰۰-۷۰۰ نفر در مرکز شهر، ۱۰۰ نفر در خرم‌آباد

تعداد دستگیرشدگان: ۶۸ نفر

تعداد مجروحان: ۳۲ نفر (۲۱ غیرنظامی + ۱۱ مأمور)

تعدادشهدا:۳ نفر در روزهای ۲۳ و ۲۴ مرداد

ساواک در گزارش خود ادعا کرد مجروحان غیرنظامی بر اثر پرتاب سنگ آسیب دیده‌اند، درحالی که پزشکان جراحت گلوله را تأیید کردند.

تظاهرکنندگان با چوب و سنگ به سمت بانک‌ها، اداره بهداری و بهزیستی هجوم بردند. مأموران ابتدا با گاز اشک‌آور و سپس با تیراندازی مستقیم پاسخ دادند. سه نقطه شهر به صحنه شهادت تبدیل شد:

– خیابان طالقانی: سیداحمد تلاتری (۱۷ ساله) هدف گلوله قرار گرفت.

– میدان امام: منصور مسلمی (دانشجوی برق) به خون غلتید.

– مقابل بیمارستان رجایی: ابراهیم بابایی (کربلایی) جان باختند.

انقلابیون فردای قیام، اعلامیه کشتار و خونریزی در تنکابن به دستور شاه را منتشر کردند و این رویداد را جنایت علیه بشریت خواندند.

قیام، تنکابن را به کانون اعزام ۶٬۸۰۰ رزمنده به جبهه‌های دفاع مقدس، تقدیم ۵۷۰ شهید، ۱۴۸ آزاده و ۶۰۰ جانباز مبارزه بدل کرد.

از این قیام ۲۰۰ ساعت مصاحبه با شاهدان توسط دفتر حفظ آثار دفاع مقدس، ثبت خاطرات ۱۴۰ حماسه‌آفرین حاضر در قیام و تولید مستند “۲۳ مرداد” توسط صداوسیمای مازندران به جا مانده است.

قیام ۲۳ مرداد تنها یک اعتراض نبود؛ نمایش ظرفیت کوبنده “مسجد” به عنوان دژ مقاومت و نقش رهبری روحانیت در بسیج مردمی بود. اسناد ساواک که این واقعه را “عملیات ضدخرابکاری” خواند، امروز سندِ محکمی بر وحشیگری رژیم پهلوی است. خون جوانان تنکابنی بر سنگفرش‌های طالقانی، فصل جدیدی در تاریخ انقلاب گشود؛ فصلی که هر سنگش روایتی از ایمان و ایستادگی را فریاد می‌زند.

نویسنده: فاطمه کرمی

انتهای خبر/